Salsa Cubana

Skapad den 1 Jan 2015

salsa-cubana

I den kubanska salsan roterar paret tillsammans medurs under dansen. Det är vanligare att gå runt i cirkulära rörelser än att snurra på ett ställe (som i cross body-stilen, se nedan).

Turerna innefattar många komplicerat inslingrade armfattningar. Olika grundsteg i kombination med improvisationer i form av höftrullningar och axelskakningar är vanligt.

Det första steget tas vanligen på första taktslaget och ibland på tredje. Son (dans) är en kubansk dans med nära koppling till salsan där första steget tas på andra taktslaget varför kubansk salsa även ibland dansas på detta vis. Det är en form av salsa som ibland har mycket fysisk kontakt.

Dans i singel utförs i form av despelote samt steg och kroppsrörelser hämtade från afrokubanska sällskapsdanser som Yambú, Guaguancó och Columbia (dans).

Rueda

I kubansk salsa kan flera par bilda en ring, rueda de casino, och simultant utföra steg som ropas ut av en deltagare.

Varje tur som används i en viss rueda har ett namn och ofta en handsignal. Turnamnen varierar mellan olika ruedagrupper – ett namn kan ibland betyda olika saker i olika grupper.

Med hjälp av vissa namn som brukar betyda ungefär samma sak i olika ruedor och full uppmärksamhet på hur andra gör kan dock även folk som tidigare inte dansat ihop utföra en enklare rueda.

Man byter mycket ofta partner genom att följarna roterar medurs.

Hur anmäler man sig till en kurs?

Inskrivning sker i samband med prova på lektionen eller via vårt anmälnings formulär.